Yeni ebeveynler çocuklarını 'akıllı' teknolojiyle nasıl büyütüyor?
Milenyum kuşağı ebeveynleri arasında bebekleri için 'akıllı' teknoloji kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Peki bu teknoloji gerçekten ebeveynlerin işini kolaylaştırıyor mu yoksa sahte bir kontrol hissi mi yaratıyor?


29 yaşındaki Floridalı Lindsay Elliott anne olduğunda bebeğinden ayrılmak zor geliyor, bir sağlık sorunu çıkabilir diye kaygılanıyordu. 300 dolarlık bir 'akıllı çorap' imdadına yetişti. Bebeğin ayağına takılan bu alet ile oksijen seviyesi, kalp atışı ve ateşini kendi telefonundan kontrol edebiliyordu.
Elliott, bebekler için geliştirilen akıllı teknoloji ürünlerini ebeveynliğin bir parçası haline getiren milenyum kuşağı annelerinden sadece biri. Milenyum kuşağı, günlük hayatın birçok yönüne dair verileri takibe almaya alışmış bir kuşak. Akıllı telefonlarındaki uygulamalar veya giyilebilir teknoloji ile kendi uyku düzenlerini, diyet ve egzersiz programlarını takip eden bu insanlar için çocuklarını da takibe almak doğal bir adım.
Bu potansiyeli gören birçok firma son yıllarda bebekler için de benzer akıllı ürünler piyasaya sürdü. Avustralya merkezli sosyal araştırma kuruluşu McCrindle'a göre, 2010 ve sonrasında doğan çocukların mensup olduğu ve 'Alfa Kuşağı' olarak adlandırılan kuşağa dünya çapında her hafta 2,5 milyonu aşkın yeni bebek ekleniyor. 2025'te bu kuşak resmen sona erip yenisi kayıtlara geçerken yaklaşık 2 milyar üyesi olacak.
Modern ebeveynler bu yeni ürünler sayesinde biberon, emzik, beşik, bebek arabası ve giysilerinden bebeğe dair verilere ulaşabiliyor. Böylece yeni ebeveynler bazı streslerden kurtulduğu gibi, sezgilere dayanan bazı işler de otomatiğe bağlanıyor.